29 januari 2019 – De Groningse bloemist Hans Zijlstra vertegenwoordigd Nederland op de Fleurop-Interflora World Cup en trof afgelopen week belangrijke voorbereidingen. Drie meter hoge frames die straks decor zijn voor honderden bloemen, zijn op weg naar de andere kant van de wereld.  

“Het was een hele operatie”, vertelt Hans Zijlstra. “Het maken van de frames die ik als basis voor mijn bloemencreaties ga gebruiken én het zorgvuldig inpakken en verzenden ervan. Maar het is gelukt. Alle spullen die ik nodig heb om deze wedstrijd, de olympische spelen van de bloemenbranche, tot een succes te maken zitten in een container richting Amerika.”  

Geheim

Wat er exact in de container zit is geheim. Hans wil er zo min mogelijk over kwijt om zijn concurrenten niet op ideeën te brengen. “In elk geval bloed, zweet en tranen”, grapt Hans. “Want ik heb van half december tot half januari vaak van 08.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds aan deze objecten gewerkt. Dat deed ik in een speciaal daarvoor gehuurde ruimte in Groningen en niet in mijn eigen bloemenwinkel, zodat ik in alle rust en ruimte kon werken.” Via zijn mobiel kan Hans het transport op de voet volgen. De container komt naar verwachting op 15 februari aan in Amerika. Na uitgebreide inspectie van de douane hoopt Hans zijn spullen op 22 februari in ontvangst te kunne nemen.

Onderdelen World Cup 2019

De Fleurop-Interflora World Cup wordt elke vier jaar georganiseerd. De komende editie vindt plaats van 26 februari tot en met 3 maart 2019. Aan de start verschijnen toparrangeurs uit 23 landen. “Als deelnemer aan deze wedstrijd maak ik in elk geval vijf creaties. Twee daarvan zijn verrassingsopdrachten, de andere drie heb ik hier in Nederland kunnen voorbereiden. De frames worden gebruikt bij de opdracht om een tafelarrangement te maken en de opdracht een architectonisch object neer te zetten. Alle opdrachten worden beoordeeld op idee, kleur, compositie en techniek volgens het door Florint vastgestelde internationale 100 puntensysteem”, aldus Hans Zijlstra.