Concurrenten van Fleurop bieden bij Google Adwords structureel op de merknaam van marktleider Fleurop. Zo komen zij met hun eigen advertenties boven de zoekresultaten. De Rechtbank Den Haag heeft op woensdag 20 juli 2016 uitgemaakt dat de wijze waarop concurrent Topbloemen dit doet ontoelaatbaar is. ‘Niet alleen drijft zij de prijs van AdWords advertenties op en kost het ons orders, maar Topbloemen zorgt volgens de rechter bovendien met name voor verwarring’, aldus Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop.

Topbloemen maakt nergens duidelijk of zij nu wel of niet behoort tot het netwerk van Fleurop bloemisten, wat niet het geval is. De Zwart: ‘De consument toetst in Google “Fleurop” in en verwacht dan ook “Fleurop” als zoekresultaat te krijgen. Derden mogen niet op onze naam meeliften, dat maakt het zoeken voor de consument erg onduidelijk.’

Merken als Fleurop hebben jarenlang hard en zorgvuldig gewerkt om een goede naamsbekendheid op te bouwen. Op de wijze waarop concurrentie nu AdWords misbruikt, wordt er geprofiteerd van de enorme naamsbekendheid van een organisatie als Fleurop. ‘We konden de naam Fleurop overal beschermen. Echter op internet was ons waardevolle merk tot nu vogelvrij’, zegt De Zwart. ‘De rechter geeft Fleurop nu een stuk bescherming terug. Dit is een belangrijk oordeel, omdat Google ‘s werelds grootste en meest gebruikte zoekmachine is’.

De Zwart is blij en tevreden met de uitspraak van de rechtbank tegen Topbloemen. ‘Dit is een grote en grensverleggende stap in de wereld van AdWords en bescherming van ons merk’, aldus De Zwart.