Fleurop brengt Vriendschapsdag naar Nederland

Veenendaal, 20 mei – Fleurop viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Om die mijlpaal te markeren, richt Fleurop Stichting Nationale Vriendschapsdag op.

Logo-Vriendschapsdag-website

Dat maakte de bloemistencoöperatie gisteravond bekend tijdens de algemene ledenvergadering (ALV). Daarmee zet Fleurop een maatschappelijk initiatief op rondom het thema vriendschap in de breedste zin van het woord; tussen mensen, generaties en culturen. Hoogtepunt van het werk van de stichting zal jaarlijks begin november plaatsvinden, met de viering van Vriendschapsdag.

“Ons motto is een goed gevoel bezorgen”, legt Jeroen de Zwart, Algemeen Directeur Fleurop Nederland, uit. “Het zijn bij uitstek vriendschappen die ons in het dagelijks leven een goed gevoel bezorgen. Vriendschappen overbruggen leeftijden, generaties, culturen, landsgrenzen en geloven. Vriendschappen brengen vrolijkheid, geluk, troost en vrede. We gaan ons dan ook inzetten om werk te maken van vriendschap en maatschappelijke verbindingen leggen. Iets dat ons uitstekend past. Door vriendschappen te stimuleren, kunnen we veranderingen teweeg brengen die nodig zijn om de wereld een stukje beter te maken. Kort gezegd: vriendschap doet het leven goed.”

Vriendschapsdag wereldwijd

In 2011 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 30 juli uit tot Internationale Dag van de Vriendschap. Inmiddels is Vriendschapsdag niet meer weg te denken in Zuid-Amerika, Zuid-Oost Azië, de Verenigde Staten en Finland, die allemaal hun eigen feestdatum kennen. In Nederland wordt nog geen invulling aan de feestdag gegeven. “De keuze om in Nederland vanaf dit jaar Vriendschapsdag jaarlijks in november te vieren, is een bewuste. Het is een tijd waarin donkere dagen in het verschiet liggen en we allemaal wel wat positiviteit kunnen gebruiken”, verklaart Jeroen de Zwart. “Bovendien is Fleurop 100 jaar geleden in november opgericht door een stel bevriende bloemisten.”

Brede uitnodiging

Fleurop steunt de stichting in de opstartfase, maar het doel is dat Stichting Nationale Vriendschapsdag door professionals en vrijwilligers wordt geleid en los komt te staan van de Fleurop-organisatie. “Om van dit initiatief een breed gedragen, erkend succes te maken, zijn meer spelers nodig. Stichting Nationale Vriendschapsdag zet de deuren wagenwijd open voor allerhande vormen van samenwerking met diverse organisaties, instellingen en bedrijven, om samen Vriendschapsdag tot een jaarlijks succes te maken”, aldus Jeroen de Zwart.