Carline Refuge uit Diepenveen strijdt volgende week in de Russische stad Kazan om de felbegeerde titel ‘Wereldkampioen Bloembinder’. De 19-jarige medewerkster van de Bathmense Fleurop-bloemenwinkel Flora-Inn is er helemaal klaar voor. In maart won ze al Skills Heroes, de Nederlandse voorronde van World Skills.

“Ik heb er veel zin in!”, vertelt Carline enthousiast. “Het wordt een spannende wedstrijd. Ik neem het op tegen bloemisten uit 21 andere landen, van Noorwegen tot Korea.” De finale duurt maar liefst vier dagen. Carline zal in totaal tien opdrachten uitvoeren, zoals het maken van handgebonden boeketten, bruidswerk, ruimtelijke decoraties en lichaamsdecoraties. “Ik kijk vooral uit naar de verfijnde opdrachten, zoals het bruidsbloemwerk.”

Voorbereiding Hoewel ze haar diploma nog maar net op zak heeft, beschikt Carline over een flinke dosis ervaring. Ze werkt met veel plezier bij Fleurop-bloemenwinkel Flora-Inn. “Met meer dan 80 soorten bloemen is het echt een walhalla. Maar ik werk er ook graag omdat ik er alle kans krijg mijzelf te ontwikkelen. Mede-eigenaresse Lucinda neemt zelf ook regelmatig deel aan wedstrijden, ze helpt me het beste uit mijzelf te halen. Deze laatste week voor de wedstrijd houd ik me vooral rustig, om vol energie naar Kazan te vertrekken.”

WK voor beroepen
WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen. Om het jaar strijden meer dan 1.600 jonge vakmannen en -vrouwen in wedstrijden om de titel Beste Vakman of Vakvrouw van de Wereld. WorldsKills 2019 vinden plaats van 22 tot en met 27 augustus. Er zijn vakwedstrijden voor 56 verschillende beroepen. Team NL doet mee aan 27 onderdelen.

Bron foto: Paul Tolenaar