Duurzame Bloemist

Verandering op het gebied van duurzaamheid is noodzakelijk. Het aantal duurzame bloemisten van Fleurop groeit. Zij zijn actief bezig met verduurzaming van hun product- en dienstverlening én hun eigen bedrijfsvoering. Daarmee draagt elke lokale ondernemer bij aan een duurzamere toekomst. We vertellen je hier graag meer over:

Wat betekent duurzaam?

De term duurzaam horen we dagelijks. Maar wanneer is iets duurzaam? Officieel betekent duurzaam: het milieu weinig belastend. Het is dus goed dat we ons hier bewust van zijn en blijven om op die manier ons steentje bij te dragen. 

Hoe kijkt Fleurop tegen Maatschappelijk verantwoord ondernemen aan?

Als Fleurophebben wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan en hier maken we actief werk van vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie. We vinden het belangrijk dat een bij Fleurop aangesloten vakbloemist voldoet aan de eisen van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, dit is een harde eis voor het lidmaatschap. 

Meer dan 60% van de consumenten (zakelijk & particulier) vindt het inmiddels belangrijk dat bedrijven een duurzaamheidsstrategie hebben. Zij laten daarmee steeds vaker hun keuze mede hierdoor beïnvloedenHet keurmerk Barometer Duurzame Bloemist hanteert een checklist die bepaald is door de onafhankelijke instantie SMKMet de checklist zorgt de bloemist ervoor dat zowel de inkoop van de bloemen, als de processen rondom maken en bezorgen, op een duurzame manier gebeurt.  

SGS zorgt periodiek door een fysieke controle in de winkel, dat de bloemist blijvend voldoet aan de richtlijnen en eisen voor het keurmerk. Op deze manier verzekert elke klant zich ervan dat er op een duurzame manier een boeket wordt bezorgd vanuit een lokale vakbloemistDat geeft een extra goed gevoel. 

Wij willen als merk met alle activiteiten en processen zoveel mogelijk rekening houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en eerlijke ketens, om zo op een toekomstbestendige manier te ondernemen (MVO) 

Ook met ons kantoor in Veenendaal en de daar plaatsvindende bedrijfsprocessen, proberen wij zo verantwoord mogelijk om te gaan. Denk hierbij aan; recycling, bewust omgaan elektriciteit, geen water verspillen en groene stroom opwekken en gebruiken. 

Het kantoorpand is voor 95% uitgerust met energiezuinige ledverlichting, het pand heeft voor 95% van haar glasoppervlak gebruik gemaakt van dubbelglas. We gebruiken een HR-verwarming en warmwater installatie. In ons magazijn rijdt alleen een 100% elektrische heftruck. Het bescheiden wagenpark is inmiddels voor 60% elektrisch/hybride en bij vervanging is de keuze alleen nog hybride/elektrisch. 

Wanneer is een bloemist duurzaam? 

De bloemist werkt onder andere met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruikt biologisch afbreekbaar steekschuim, rijdt een schone bezorgauto, scheidt zijn afval, heeft groene stroom en daarnaast worden de medewerkers minimaal conform de geldende CAO behandeld. 

Gebruik van duurzame producten 
Een duurzame bloemist werkt zoveel mogelijk met duurzame producten. Gebruik van wax, glitters, lak (bij levende materialen) en van chloorhoudende reinigingsmiddelen zijn niet toegestaan. De producten waarmee gewerkt worden zijn dus zoveel mogelijk milieuvriendelijk. 

Fleurop zet in op duurzaam ondernemen 

Op dit moment sturen wij de bloemisten naar een duurzaamheidcertificering. Binnenkort werken alle Fleurop-bloemisten in Nederland volgens de richtlijnen van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. 

1 september 2020 hebben wij een update gepubliceerd over onze inzet over: duurzaamheid. 

Welke Fleurop vakbloemisten zijn duurzaam? 

Omdat er wekelijks nieuwe duurzame bloemisten bijkomen, verwijzen we je hiervoor graag naar ons overzicht van alle Fleurop vakbloemisten. Wanneer je zoekt in jouw regio kun je zien welke bloemisten duurzaam zijn, doormiddel van het blad symbool. De kleur van dit blad laat zien hoe deze bloemist gecertificeerd is: goud, zilver of brons.