Duurzame bloemist

Het aantal duurzame bloemisten van Fleurop groeit. Ook zij zijn actief bezig met verduurzaming van hun product-, dienstverlening én hun eigen bedrijfsvoering. Zo draagt elke lokale ondernemer bij aan een duurzame toekomst. We vertellen je hier graag meer over:

Wat betekent duurzaam?

De term duurzaam horen we dagelijks. Maar wanneer is iets duurzaam? Officieel betekent duurzaam: het milieu weinig belastend. Het is dus goed dat we ons hier bewust van zijn en blijven, om op die manier ons steentje bij te dragen. 

Hoe kijkt Fleurop tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen aan?

Fleurop heeft duurzaamheid en MVO hoog in het vaandel staan en hier maken we actief werk van vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een toekomstgerichte visie.

We vinden het belangrijk dat een bij Fleurop aangesloten vakbloemist voldoet aan de eisen van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, dit is een eis voor het lidmaatschap. 

Meer dan 60% van de consumenten (zakelijk & particulier) vindt het inmiddels belangrijk dat bedrijven een duurzaamheidsstrategie hebben. Zij laten daarmee steeds vaker hun keuze mede hierdoor bepalen. 

Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist hanteert een checklist die bepaald is door de onafhankelijke instantie SMKMet de checklist zorgt de bloemist ervoor dat zowel de inkoop van de bloemen, als de processen rondom maken en bezorgen, op een duurzame manier gebeurt.  

SGS zorgt periodiek door een fysieke controle in de winkel, dat de bloemist blijvend voldoet aan de richtlijnen en eisen voor het keurmerk. Op deze manier verzekert elke klant zich ervan dat er op een duurzame manier een boeket wordt bezorgd vanuit een lokale vakbloemistDat geeft een extra goed gevoel. 

Fleurop zoekt op de Nederlandse markt bewust naar partners die maatschappelijke betrokkenheid tonen en uitdragen. De jarenlange samenwerking met KWF, de recente actie met de Hartstichting zijn daarvan praktijkvoorbeelden.

Het kantoor van Fleurop in Veenendaal draagt ook haar steentje bij als het gaat om duurzaamheid. Het heeft sinds jaren overal energiezuinige ledverlichting, huidige auto’s zijn elektrisch of worden bij vervanging elektrisch, we scheiden het afval, werken zoveel mogelijk digitaal om printen en daarmee papierverbruik te minimaliseren, we stimuleren OV gebruik of fietsen naar de zaak en medio 2022 zal een groot deel van het stroomverbruik worden opgewerkt door zonnepanelen.

Post/pakketten worden duurzaam bezorgd door PostNL.

Wat is een duurzame bloemist?

Wanneer je voldoet aan de eisen van de Barometer Duurzame Bloemist, mag je je officieel een duurzame bloemist noemen. Met dit onafhankelijke keurmerk toont de bloemist aan dat het assortiment bloemen en planten, en tevens de bedrijfsvoering in de winkel, duurzamer zijn. Dit doet hij door een duurzamere bedrijfsvoering en een inkoop van duurzamere bloemen en planten. Het certificatieschema is tot stand gekomen in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, NGO's, branche specifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.

Wanneer is een bloemist duurzaam? 

De bloemist werkt onder andere met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruikt biologisch afbreekbaar steekschuim, rijdt een schone bezorgauto, scheidt zijn afval, heeft groene stroom en daarnaast hanteren zij voor hun medewerkers minimaal de in de CAO geldende regels.

Gebruik van duurzame producten 
Een duurzame bloemist werkt zoveel mogelijk met duurzame producten. Gebruik van wax, glitters, lak (bij levende materialen) en van chloorhoudende reinigingsmiddelen zijn niet toegestaan. De producten waarmee gewerkt worden zijn dus zoveel mogelijk milieuvriendelijk. 

Fleurop zet in op duurzaam ondernemen 

Op dit moment sturen wij de bloemisten naar een duurzaamheidcertificering. Eind 2021 zijn alle Fleurop-bloemisten in Nederland gecertificeerd volgens de richtlijnen van het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. 

Welke Fleurop vakbloemisten zijn duurzaam? 

Omdat er wekelijks nieuwe duurzame bloemisten bijkomen, verwijzen we je hiervoor graag naar ons overzicht van alle Fleurop vakbloemisten. Wanneer je zoekt in jouw regio kun je zien welke bloemisten duurzaam zijn, doormiddel van het blad symbool. De kleur van dit blad laat zien hoe deze bloemist gecertificeerd is: goud, zilver of brons.

Dubbel genieten van duurzame bloemen

Bloemen bezorgen een goed gevoel. Maar wij worden pas echt blij als een boeket duurzaam is. Fleurop bloemiste Dirma Stam vertelt graag over haar (gouden!) certificering als duurzame bloemist.