Geschiedenis van het bruidsboeket

Het bruidsboeket bestaat al heel lang, maar vanaf wanneer is het gebruiken van een bruidsboeket bij een bruiloft eigenlijk ontstaan?

Ontstaan van het bruidsboeket

Het bruidsboeket stamt uit de Romeinse tijd. Romeinse bruiden droegen al een boeket, alleen bevatte dat nog geen bloemen. In die tijd bestond het bruidsboeket uit kruiden, graan en specerijen. Je kunt je voorstellen dat dat sterk rook, en dat was niet voor niets. De geur van het boeket diende om kwade geesten te verdrijven, waardoor het bruidspaar samen door het leven kon zonder deze ellendelingen. Ook mocht graan niet in het bruidsboeket ontbreken. De Romeinen geloofden namelijk dat graan een teken van vruchtbaarheid was.

Samenstelling van het bruidsboeket

In de Romeinse tijd ging men behoorlijk vrij om met het fenomeen bruidsboeket. Er werd veel gevarieerd met de kruiden die gebruikt werden. Soms werd het boeket in de hand gehouden zoals nu, maar het kwam ook voor dat de kruiden en het graan verwerkt werden in het haar van de bruid of aan de jurk werden gespeld.

In de Victoriaanse tijd verschenen de eerste bruidsboeketten met bloemen ten tonele. In de Victoriaanse tijd kenden bruidsboeketten nog geen grote diversiteit aan bloemen. De enige bloem die erin verwerkt werd was de roos. In sommige gevallen werd er in het bruidsboeket ook een takje dille verwerkt. Dat zou een lustopwekkende werking hebben.

Bruidsboeketten hebben tegenwoordig een grote diversiteit aan bloemen. Er is veel mogelijk. Zowel qua bloemsoorten als vormen. Zo zie je steeds vaker naast de traditionele biedermeier, losse veldboeketten. 

Tradities

Er zijn nog steeds tradities waar we aan vasthouden. Zo wordt het boeket uitgezocht door de bruidegom. Die haalt de bruid op en geeft haar dan het boeket. Een andere traditie, die nog in stand wordt gehouden, is dat het bruidsboeket gegooid wordt naar de vrijgezellen vriendinnen van de bruid. Degene die het bruidsboeket vangt is de volgende die gaat trouwen.