De geur van succes

Wat maakt de bloemenstillevens van Gerard en Cornelis van Spaendonck zo bijzonder? Dat wilden we zelf graag ondervinden. We brachten hiervoor een bezoek aan de kleurrijke tentoonstelling: De geur van succes.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de twee Brabantse broers en hun succesvolle carrière in Parijs rond de periode van de Franse revolutie. Beide bloemschilders namen een aanzienlijke positie in binnen het artistieke milieu van Parijs rond 1800.

Wat maakt deze tentoonstelling zo bijzonder?

Wanneer je het Noordbrabants Museum in Den Bosch bezoekt, begrijp je meteen waarom. Zowel Gerard als Cornelis van Spaendonck hadden oog voor detail. De bloemen die zij schilderden zijn zo scherp, dat ze net echt lijken. Opvallend is dat er kleine details in hun schilderingen verwerkt zijn. De tentoonstelling is erg mooi opgezet en alle objecten komen goed tot zijn recht. Verrassend om te zien hoe de locatie zo is ingericht dat alles mooi op elkaar aansluit. We kunnen niet anders zeggen dan dat je als bloemliefhebber zeker eens een kijkje moet nemen. 


Koolroos-def.png

Wat is er allemaal te zien?

Naast de schilderijen van de schilders vind je ook andere objecten die het bekijken waard zijn. Zo heb je miniaturen van bloemstillevens die rond 1800 een must-have waren voor de Franse adel. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt voor bonbons, sieraden, snuiftabak of make-up. De Van Spaendoncks werden mede door deze miniaturen enorm populair onder de gegoede burgerij. Op dit moment is een onlangs verworven doosje te bewonderen in de tentoonstelling. Het snuifdoosje, genaamd de schildpaddoos met miniatuur van een bloemstilleven is geschilderd door Cornelis van Spaendonck. Met deze aanwinst vergroot Het Noordbrabants Museum de collectie objecten van de gebroeders Van Spaendonck.

Bloemstillevens

Extra bijzonder is dat de broers de bloemstillevens direct op het doek samenstelden/ bloemschikten. De geschilderde boeketten hebben diverse seizoensbloemen, maar het is onmogelijk dat deze bloemen allemaal op hetzelfde moment hebben kunnen staan. De tulp bijvoorbeeld is alleen in het voorjaar ‘beschikbaar’. Met deze gedachte in het achterhoofd bewonder je op een geheel andere wijze de objecten.

Over de tentoonstelling

Tot en met 25 augustus 2019 is de expeditie te bewonderen in:
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
Den Bosch

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur
Online tickets verkrijgbaar via tickets.hnbm.nl
Volwassenen: € 15,-
Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart, Ver. Rembrandt en ICOM: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis