Zonnige inspiratie met eetbare bloemen

Wat past er bij zonnige lentedagen of warme zomeravonden? Instagrammable gerechten met eetbare bloemen natuurlijk. Wij delen onze tips!

Kleurrijke toevoeging gerechten

Kleurrijke toevoegingen aan gerechten en drankjes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ware smaaksensatie. Maar welke kleurrijke bloemen zijn nou eetbaar? En hoe kun je deze pareltjes makkelijk gebruiken? In deze blog gaan we in op verschillende soorten eetbare bloemen en delen we enkele tips om je eigen culinaire, zonnige creaties te maken.

Warning! Voordat je begint met het plukken van bloemen uit de tuin om te gebruiken in je keuken, is het belangrijk om te weten welke bloemen eetbaar zijn en welke niet. Niet alle bloemen zijn namelijk veilig om te eten. Vermijd bijvoorbeeld bloemen die zijn bespoten met pesticiden of die langs drukke wegen groeien.

Welke bloemen kun je eten?

Welke bloemen kun je eten?

 • Viooltjes: met hun zoete en bloemige smaak plus krachtige kleuren zijn viooltjes perfect voor desserts en cocktails.
 • Rozenblaadjes: een all-time favorite. Rozenblaadjes zijn zacht en zoet en natuurlijk prachtig om te zien. Ideaal voor desserts of om te verwerken in bijvoorbeeld jam.
 • Oost-Indische kers: mooi om te zien en heerlijk in salades. De smaak is licht pittig en peperig.
 • Rozemarijn bloemen: een mooie toevoeging aan hartige gerechten door hun milde en kruidige smaak.
 • Paardenbloemen: lekker voor salades en om thee van te maken door de licht bittere smaak.
 • Dragon-afrikaantje: de kleine gele blaadjes bieden een zoete dragon geur én smaak.
 • Bergamot: de bloemen hebben een citrusaroma en de blaadjes smaken naar Earl Grey-thee. Een mooie toevoeging op lichte lente en zomer gerechten.
 • Goudsbloem: de bloempjes van de goudsbloem hebben een kruidige, peperachtige smaak en een prachtige kleur.
 • Fuchsia: een plaatje om te zien en blaadjes met een lichte appelsmaak. Lekker in salades of pancakes.
 • Komkommerkruid: blauwe bloemetjes met een komkommersmaak, perfect voor in je gin-tonic of andere cocktails/mocktails.
 • Witte dovenetel: een heerlijke, lichte honingsmaak. Lekker in je desserts.
 • Hibiscus: een zoetzure smaak die heerlijk is in cocktails, thee en desserts.
 • Lavendel:  een sterke, aromatische smaak die goed past bij zowel zoete en hartige gerechten, cocktails en limonades.

Salade met bloemen

Ben je net als wij enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag met eetbare bloemen in je gerechten en drankjes? Dit hoeft niet moeilijk te zijn! Geef bijvoorbeeld je salade een kleurrijke en smaakvolle twist door de bloemen toe te voegen.

Meng veldsla, rucola, Oost-Indische kers, viooltjes en paardenbloemen voor een heerlijke, kleurrijke lente salade. Of upgrade je pancakes door de eetbare bloemen in het beslag te verwerken. Maak je favoriete beslag en schep een lepel beslag in de pan.

Leg voorzichtig enkele eetbare bloemen op het beslag en bak de pannenkoek zoals je gewend bent. 

Bloemen & cocktails

En dan de oneindige mogelijkheden voor cocktails en mocktails! Een cocktail of mocktail is natuurlijk meer dan een drankje, het is een kunstwerk. En wat is een betere manier om je cocktail te versieren dan met eetbare bloemen? Ze voegen niet alleen iets toe als garnering, maar hebben ook een unieke smaak.

Of maak je drankjes extra feestelijk door eetbare bloemen in ijsblokjes te verwerken. Klik snel door voor meer inspiratie over DIY bloemige ijsblokjes: DIY ijsblokjes met bloemen.

Fleur op met eetbare bloemen!

Eetbare bloemen zijn dus een geweldige manier om je cocktails, mocktails en gerechten op te fleuren. Ze voegen kleur, textuur en specifieke smaken toe, waardoor je creaties er niet alleen prachtig uitzien, maar ook heerlijk smaken. Gebruik jij weleens bloemen in de keuken? Stuur ons je mooiste creaties met eetbare bloemen, we zijn benieuwd!