Eetbare bloemen: de feestdagen editie

Bij Fleurop houden wij van de decembermaand! Het samenzijn met geliefden, laten zien hoe belangrijk iemand voor je is en natuurlijk van al het lekkere eten en de mooiste cocktails. En over eten gesproken, we delen graag onze tips voor eetbare bloemen!

Eetbare-bloemen-welke-bloemen-kun-je-eten

De boom staat en de tijd is aangebroken om plannen te maken voor het kerstdiner. Wat wordt het thema? Wie maakt wat? Hoe gaan we het opdienen? Wat het eet-thema ook wordt, met deze voorbeelden zijn jouw gerechtjes gegarandeerd de mooiste van de avond. 

Welke bloemen kun je eten?

Eetbare bloemen zijn meer dan alleen garnering. Ze kunnen worden gebruikt om kleur, textuur, geur en smaak toe te voegen aan zowel zoete als hartige gerechten. Chef-koks zien al lang het voordeel in van het gebruik van bloemen om zowel het uiterlijk als de smaak van hun menu's te verbeteren. En ze zijn helemaal niet moeilijk te vinden. Om je op weg te helpen hebben wij er een paar op een rijtje gezet voor je:

Rozen kun je eten!

Wist je dat alle rozen eetbaar zijn - We hebben het hier wel over de blaadjes ;) -?

Je kunt gewoon de rozenblaadjes uit eigen tuin te gebruiken, indien je deze zelf niet bespoten hebt met bestrijdingsmiddelen. Deze kun je namelijk beter niet eten. 

Rozen zijn een veelzijdig ingrediënt om te gebruiken in jam, siropen, cakes, custard, koekjes en ijs. En qua garnering zijn rozenblaadjes natuurlijk altijd een feestje, helemaal als ze gesuikerd zijn. 

Hoe je dat doet? Heel simpel. Smeer de blaadjes aan beide kanten in met eiwit. Haal ze door de suiker en laat ze 1-2 uur drogen op een koele plek. Duurt dat je te lang? Ongesuikerde blaadjes doen het goed in gin-tonics, vooral in combinatie met mint. 

Geen liefhebber van alcohol? Ook in thee zijn de rozenblaadjes een mooie aanwinst!

Eetbare-bloemen-rozen

Lavendel toevoegen in gerechten:

De paarse lavendel kleur maakt ieder gerecht mooier. Lavendel wordt vaker gebruikt in combinatie met chocolade en romige desserts zoals crème brûlée of panna cotta. 

Voor een mooie look kan je ook gemakkelijk lavendelblaadjes over geroosterde aardappelen of fruitsalade strooien. Lavendel is ook 1 van de meest gebruikte ingrediënten voor bloemige cocktails. Ook handig en origineel als roerstaafje!

Heb je nog wat lavendel over? Leg dan een paar takjes bij elkaar gebonden met een stukje touw op de borden, hiermee creeer je het gevoel van pure luxe, in al haar eenvoud!

Lavendel-eten-in-gerecht

Oostindische kers in salade

Oranje, geel, rood: dit bloemetje wordt vaker gebruikt als garnering in eten. Ze kunnen dan ook in hun geheel gegeten worden en smaken lichtelijk naar radijs en ze zijn ook nog eens heel gezond! Je kunt ze gemakkelijk gebruiken om jouw gerechten kleur te geven. Lekker op een salade dus!

Tip: ook in fruitige cocktails worden de vrolijke bloemetjes vaak gebruikt.

Oostindische-kers-in-gerecht

Eetbare viooltjes!

Dit is onze persoonlijke favoriet! Koekjes, taartjes of hartige salades: alles wordt gezelliger met viooltjes. Wij gebruiken ze vooral in desserts. De kleine bloemetjes zijn makkelijker te gebruiken. Ze hebben een milde smaak en zijn er in verschillende kleuren.
Kortom: deze te gave bloemetjes mogen niet aan jouw gerecht of drankje ontbreken, wanneer je kiest voor eetbare bloemen!
Eetbare-viooltjes-eten

Ook leuk in de winter:
Een extra tip van ons. Het mag dan winter zijn, wij vinden dit net zo leuk in december als in juli: IJsblokjes met bloemen.

Vooral tijdens de feestdagen mag het lekker feestelijk, dus breng met vrolijke bloemen kleur aan jouw drankje!

Eetbare bloemen in gerechten

Wij gaan dit jaar voor de mooiste gerechten. Ook feestelijk: decoreer jouw tafel met dezelfde bloemen als die je in gerechten en drankjes gebruikt. En vergeet niet om jouw mooiste foto’s te delen met ons (tag Fleurop via: @Fleurop_nl).
Daar worden wij, en natuurlijk onze volgers, blij van!