Dubbel genieten van duurzame bloemen

Bloemen bezorgen een goed gevoel. Maar bij Fleurop worden we er pas écht blij van als een boeket duurzaam is. Maar wanneer is een boeket precies duurzaam? En waarom is het belangrijk dat er duurzame bloemen zijn? Fleurop-bloemiste Dirma Stam legt het je graag uit.

Dubbel-genieten-van-duurzame-bloemen-Fleurop

“Op steeds meer plekken in ons land kun je duurzame bloemen kopen”, vertelt Dirma Stam van Fleurop-bloemenwinkel Dirma Bloem & Stijl uit Hedel. "Met een landelijke dekking van duurzaam gecertificeerde Fleurop bloemisten is er altijd een bij jou in de buurt. En dat is goed nieuws! Want duurzame bloemen zijn beter voor mens en milieu.”

Duurzame bloemen  

Bij teelt van duurzame bloemen worden alleen milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen ingezet, waarmee de biodiversiteit van het landschap geborgen blijft. Bovendien wordt er op de bloemenkwekerijen van duurzame bloemen toegezien op goede arbeidsomstandigheden. Op deze kwekerijen, veelal gelegen in Afrika, werken met name vrouwen. Het is belangrijk dat zij een eerlijk salaris krijgen, doorgroeimogelijkheden hebben en dat de zaken goed geregeld zijn als vrouwen zwanger raken of kinderopvang nodig hebben. Dirma vervolgt: “Zelf koop ik vrijwel dagelijks verse bloemen in op de veiling. Daar kan ik aan de hand van een keurmerk op de verpakking eenvoudig zien of bloemen duurzaam zijn.”

61b683bf12ea8758a6922e288078af7a1c0cb219
c57a38376d4827399abcd5c7def64cc1e0a0d0a5

Barometer Duurzame Bloemist

Maar hoe zie je als consument of jouw boeket duurzaam is? Dirma legt uit: “Duurzame bloemisten beschikken over een certificaat van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Deze organisatie controleert wekelijks of ik duurzame bloemen heb ingekocht en of mijn eigen bedrijfsvoering duurzaam is. Want dat is ook een belangrijk punt. Een boeket is pas echt duurzaam als de bloemist die het boeket schikt ook duurzaam werkt. Van groene stroom, tot schoonmaken zonder chloor, afval scheiden, duurzaam transport en de zorg voor mijn medewerkers, alles moet duurzaam geregeld zijn.”

DSC00607 (1)

Trots op goud

Voor Fleurop-bloemisten is het sinds 2020 een vereiste om te werken volgens de richtlijnen van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Bloemisten die in het bezit zijn van een certificaat herken je aan het logo van het keurmerk op de deur of toonbank. Afhankelijk van het inkooppercentage duurzame bloemen en planten en het aantal punten dat bloemisten behalen op de bedrijfsvoering, krijgen zij een bronzen, zilveren of gouden certificaat. Dirma besluit: “Zelf beschik ik over het gouden certificaat. Als bloemist werk ik elke dag met natuurproducten, het is voor mij dus extra belangrijk dat we zuinig met de aarde omgaan. Maar het helpt enorm als we allemaal een beetje milieubewuster leven. Koop dus ook eens duurzame bloemen, daar kan je dubbel van genieten!”

Duurzame bloemen bij jou in de buurt

Wil je meer weten over de Barometer Duurzame Bloemist? Of ben je opzoek naar een duurzame bloemist bij jou in de buurt? Kijk dan op: www.barometerduurzamebloemist.nl

d655173d1df11a5016f295872ff44f0a736400ef