Viburnum opulus(sneeuwbal)

De viburnum opulus of gelderse roos, is een echte voorjaarsbloeier die je van afstand kunt herkennen aan de geur en mooie bollen.

Kenmerken van de viburnum (sneeuwbal)

Je kent de sneeuwbal misschien eerder als tuinplant, maar ook in een boeket komt de sneeuwbal prachtig tot leven. De plant staat bekend om zijn mooie bolvormige bloemen, een echte eyecatcher in jouw lenteboeket. De sneeuwbal, ook wel viburnum, is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De kleurrijke bessen die aan de bloem zitten, komen langzaam één voor één open en als ze allemaal uit zijn, ontpopt de sneeuwbal zich als stralende licht geurende bloem. Naast de viburnum opulus, is er ook de viburnum tinus. Op deze pagina hebben we het over de opulus.

Symbolische betekenis

De sneeuwbal staat door zijn lange stelen en bolvormige bloemen symbool voor fierheid. Ze stralen een vol gevoel van trots uit. Oorspronkelijk stamt fierheid af van het Latijnse 'viere' wat vlechten of buigen betekent. Kijkend naar de betekenissen, heeft 'fierheid' en 'viere' daarentegen niks met elkaar te maken.

Geschiedenis van de sneeuwbal

De sneeuwbal behoort met haar houtachtige stelen tot de heesters en is afkomstig uit Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. In de oertijd was de viburnum niet alleen bedoeld om je huis op te vrolijken, maar werden de lange houtachtige stelen gebruikt als pijlschacht. Zo krijgt de mooi, stralende sneeuwbal ineens een heel ander karakter.

Soorten viburnum

Zoals hierboven aangegeven zijn er meerdere soorten van de viburnum. Er zijn zowel hoge als lage heesters en ruiken heerlijk. De viburnum opulus krijgt geen bessen. 

Hoe groot wordt de viburnum?

Wanneer je een mooie plant wilt kopen, ben je wel benieuwd hoe groot deze wordt. De viburnum kan wel 2 meter hoog worden. Geef de plant een mooi plekje in de zon / halfschaduw, waar zij zich op haar best voelt.

Wanneer/hoe viburnum snoeien?

Het voordeel van deze mooie plant is dat snoeien niet nodig is. Je kunt wel in het voorjaar de dode takken uit de viburnum knippen. Valt het op dat er minder bloemen te zien zijn? Dan is de kans groot dat de plant te weinig voedingsstoffen krijgt. Je kunt dan het beste extra compost of droge koemest op de grond aanbrengen. Je zult zien dat de plant daarna weer trots haar bloemen laat zien!

Wanneer/ hoe viburnum stekken?

De viburnum is één van de favoriete planten die in veel tuinen te vinden is. Daarom wil je misschien weten hoe je deze plant kunt stekken. Je kunt deze het beste in mei/juni of augustus/september vermeerderen, omdat dan de temperatuur goed is. 

Het stekken van deze plant kan door middel van afleggen. Afleggen is een makkelijke methode om de plant te vermeerderen. Je kiest eerst een nieuwe jonge scheut die aan de plant groeit. Een tak die aan de buitenzijde groeit, kun je ook gebruiken voor het afleggen.

Zodra je de scheut gekozen hebt, snijd je met een mes in de tak, waardoor er een inkeping ontstaat. Mocht de inkeping niet open blijven staan, voeg dan een tandenstoker of luciferhoutje in de inkeping. Let op: het is niet de bedoeling dat je de tak eerst afknipt. Deze blijft voor een deel aan de plant zitten.

Zorg dat het bewerkte deel onder de grond komt te liggen, zodat het van daaruit wortels kan schieten. Je kunt het eventueel verzwaren door er een steen op te leggen. Houd vervolgens de grond goed vochtig en wacht een tijdje, voordat je controleert of er wortels groeien.

Meer weten over bloemen?

Ga naar ons bloemenregister!