Viburnum (sneeuwbal)

De viburnum is een echt voorjaarsbloeier die je van afstand kunt herkennen aan de geur.

Kenmerken van de viburnum (sneeuwbal)

Je kent de sneeuwbal misschien eerder als tuinplant, maar ook in een boeket komt de sneeuwbal prachtig tot leven. De plant staat bekend om zijn mooie bolvormige bloemen, een echte eyecatcher in jouw lenteboeket. De sneeuwbal, ook wel viburnum, is verkrijgbaar van januari tot en met juni. De kleurrijke bessen die aan de bloem zitten, komen langzaam één voor één open en als ze allemaal uit zijn, ontpopt de sneeuwbal zich als stralende licht geurende bloem.

Symbolische betekenis

De sneeuwbal staat door zijn lange stelen en bolvormige bloemen symbool voor fierheid. Ze stralen een vol gevoel van trots uit. Oorspronkelijk stamt fierheid af van het Latijnse 'viere' wat vlechten of buigen betekent. Kijkend naar de betekenissen, heeft 'fierheid' en 'viere' daarentegen niks met elkaar te maken.

Geschiedenis van de sneeuwbal

De sneeuwbal behoort met haar houtachtige stelen tot de heesters en is afkomstig uit Azië, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Europa. In de oertijd was de viburnum niet alleen bedoeld om je huis op te vrolijken, maar werden de lange houtachtige stelen gebruikt als pijlschacht. Zo krijgt de mooi, stralende sneeuwbal ineens een heel ander karakter.