Droogbloemen DIY
Je kunt er nu niet meer omheen, droogbloemen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Dat betekent dat er steeds meer vraag is hoe je zelf bloemen kunt laten drogen. Via onderstaande stappen leggen we je uit hoe je dit het beste doet:
Hoe kun je een boeket drogen?
- Kies een boeket met droogbare bloemen en verwijder het onderste blad.
- Hang de bloemen ondersteboven op een droge plek. Verdeel eventueel de bloemen in losse groepjes, zodat iedere bloem goed kan drogen.
- Afhankelijk van het gewenste resultaat laat je het boeket drogen (gem. 3-4 weken).
- Wanneer je tevreden bent, geef je de gedroogde bloemen een mooi plekje in huis.
- Gaat een bloem in de vaas toch hangen, laat ze dan nog extra drogen.
Kun je niet wachten tot de bloemen gedroogd zijn? Dan kun je bloemen ook gewoon laten drogen in de vaas. Houd er echter rekening mee dat bijvoorbeeld een roos gaat hangen en hiervoor niet geschikt is. Belangrijk is hierbij dat de stelen niet in het water staan, omdat ze dan kunnen gaan rotten. En dat wil je natuurlijk voorkomen!
Hoe kun je losse bloemen drogen?
Wist je dat je ook losse bloemen zelf kunt drogen. Heb je bijvoorbeeld een mooi boeket staan, probeer dan eens zelf losse bloemen te drogen. Zet leuke bloemen die je graag wilt bewaren in losse vaasjes of leg ze neer. Zorg er wel voor dat deze bloemen niet te lang gestaan hebben. Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is.
Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt. Het is zeker niet duurzaam, maar een roos kun je met haarspray inspuiten om te voorkomen dat de blaadjes er snel afvallen.
Een oude manier om losse bloemen te drogen is met zware boeken. Leg hiervoor losse bloemen of bladeren in een boek. Gebruik eventueel vloei of een pagina van de krant. Leg boven op het boek nog wat zwaars, zodat het extra aangedrukt wordt. Wacht vervolgens een week of 3 en je hebt mooie gedroogde bloemen.
Welke bloemen kun je drogen?
Er zijn een aantal bloemen/stelen die prima zijn om te laten drogen. Een aantal hiervan zijn:
- De distel
- Statice
- Roos
- Hortensia
- Pampasgras
- Lavendel
- Laurier
- Kamille
- Klaproos
- Gipskruid
- Craspedia
- Overige grassoorten
Over het algemeen geldt dat je het beste kunt kiezen voor kleurrijke bloemen, zodat er in het boeket een mooi contrast ontstaat. Goede kleuren zijn bijvoorbeeld rood, blauw, geel, roze of paars. Witte bloemen vallen daarentegen wat minder op.
Daarnaast geldt ook, hoe steviger de steel, hoe beter de bloem te drogen is.
Droogbloemen en geur
Ook fijn om te weten, veel bloemen behouden ook nog hun geur als ze eenmaal gedroogd zijn. Naast de bekende roos, blijft ook lavendel of laurier erg aangenaam ruiken. Je kunt de losse stelen bijvoorbeeld samenbinden met een touwtje en neerleggen bij het toilet.
Waarvoor zijn droogbloemen te gebruiken?
Naast droogbloemen in vaas, kun je er alle kanten mee op. Krijg je logies? Hoe leuk is het om dan op het hoofdkussen een paar samengebonden droogbloemen neer te leggen. Hiermee creëer je gelijk een gezellige en aangename sfeer!
Een aantal takjes met lavendel zijn ook heerlijk om in een kledingkast neer te leggen. Naast dat het er leuk uitziet, blijft ook de geur actief bij gedroogde bloemen. De kledingkast is hier de perfecte plek voor.
Droogbloemen doen het ook leuk in fotolijstjes. De beste manier om hiervan gebruik te maken is de droogbloemen in een oud boek te leggen, zodat ze naast droog, ook plat zijn.
Ook een aanrader, maak je eigen thee met droogbloemen! Leuk voorbeeld hiervan is de kamillethee, waarover wij eerder een blog schreven. Zeker het proberen waard.
Hoe ziet een droogboeket eruit?
Een droogboeket valt vooral op door neutrale en zachte tinten, afgewisseld met een paar opvallende takken. Bij onderstaande foto’s zie je hoe ons droogboeket er na 2 weken uitziet. Laat je verder vooral verrassen door het moois wat ontstaat als bloemen gedroogd zijn.
Geschiedenis droogboeket
In de jaren ‘70 en ‘80 waren ze enorm populair en daarna is het even een tijdje stil geweest rondom het droogboeket. Het werd gezien als ouderwets en saai.
Gelukkig is dat nu weer voorbij, want droogbloemen mogen weer gezien worden. Hierdoor kun je extra lang genieten van de mooiste bloemen en het is ook nog eens duurzaam.
Waar vroeger vooral bruidsboeketten gedroogd werden, zijn het nu vooral de hele boeketten en losse bloemen die populair zijn om te drogen. In veel interieurs zijn ze dan ook niet meer weg te denken!
Als je nog de vraag wilt stellen waarom je een droogboeket zou willen hebben, dan kunnen we alleen maar zeggen: Probeer het en je zult zien dat je er elke dag weer van geniet. Succes!