Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een grote rol in de maatschappij en zo ook bij Fleurop. Fleurop vindt het belangrijk dat het netwerk van haar lokale vakbloemisten ook duurzaam te werk gaat. 

Dit is een eis van het lidmaatschap en heeft ertoe geleid dat in de afgelopen jaren alle uitvoerende Fleurop bloemisten officieel duurzaam gecertificeerd zijn.

Wat is een duurzame bloemist? 

Wanneer je voldoet aan de eisen van de Barometer Duurzame Bloemist, mag je je officieel een duurzame bloemist noemen. Met dit onafhankelijke keurmerk toont de bloemist aan dat het assortiment bloemen en planten, en tevens de bedrijfsvoering in de winkel, duurzamer zijn.

Dit doet men door een duurzamere bedrijfsvoering en een inkoop van duurzamere bloemen en planten. Het certificatieschema is tot stand gekomen in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, NGO's, branche specifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel. 

Keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist hanteert een checklist die bepaald is door de onafhankelijke instantie SMK. Met de checklist zorgt de bloemist ervoor dat zowel de inkoop van de bloemen, als de processen rondom maken en bezorgen, op een duurzame manier gebeurt.   

SGS zorgt periodiek door een fysieke controle in de winkel, dat de bloemist blijvend voldoet aan de richtlijnen en eisen voor het keurmerk. Op deze manier verzekert elke klant zich ervan dat er op een duurzame manier een boeket wordt bezorgd vanuit een lokale vakbloemist. Dat geeft een extra goed gevoel.  

Wanneer is een bloemist duurzaam?  

Een duurzame bloemist werkt onder andere met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruikt biologisch afbreekbaar steekschuim, rijdt een schone bezorgauto, scheidt zijn afval, heeft groene stroom en daarnaast hanteren zij voor hun medewerkers minimaal de in de CAO geldende regels. 

Gebruik van duurzame producten  

Een duurzame bloemist werkt zoveel mogelijk met duurzame producten. Gebruik van wax, glitters, lak (bij levende materialen) en van chloorhoudende reinigingsmiddelen zijn niet toegestaan. De producten waarmee gewerkt word zijn dus zoveel mogelijk milieuvriendelijk.  

Dubbel genieten van duurzame bloemen

Bloemen bezorgen een goed gevoel. Maar wij worden pas echt blij als een boeket duurzaam is. Fleurop bloemiste Dirma Stam vertelt graag over haar (gouden!) certificering als duurzame bloemist.