Thuiswinkel Waarborg
Vragen? Bel de klantenservice
0900 15 01 (geen extra kosten)
ma. t/m vr. 8.30 - 17 u & za. tot 12.30 u
Uw winkelwagen is leeg

19 juni - Vaderdag

04 Juli 2011 om 09.23 uur
19 juni - Vaderdag

Op 19 juni is het weer Vaderdag. Wat willen papa's op Vaderdag hebben? Elk jaar weer moeilijk, maar Fleurop weet raad: geef bloemen met wijn of bonbons. Daarvan kan iedere vader genieten!

Vaderdag in een notendop
Als we Vaderdag in een notendop willen omschrijven, beginnen we met het feit dat Nederland Vaderdag viert sinds de jaren zeventig / tachtig. Ook Vaderdag is, net als Moederdag, overgewaaid vanuit Amerika. Daar werd Vaderdag in 1972 door Richard Nixon definitief erkend als feestdag. Vaderdag sloeg in het begin niet zo aan, omdat binnen de oude rolpatronen geen 'zorgrol' voor vaders was weggelegd. Daardoor was het minder logisch om een 'officiële dag vrijaf' voor hen op poten te zetten.

Rolverdeling
Inmiddels is de rolverdeling tussen mannen en vrouwen veranderd. Veel vaders leveren een belangrijke bijdrage aan het huishouden. Om hen, en alle vaderfiguren met hen, daarvoor te bedanken is Vaderdag het uitgelezen moment. Veel vaders krijgen een stropdas, maar wat denk je van een verrassing in de vorm van een lekkere fles wijn omringd door een bloemenarrangement of voor de snoeperds: een boeket met bonbons…

Niet overal op dezelfde dag
Vaderdag wordt niet in elk land op dezelfde dag gevierd. In Nederland vieren we Vaderdag op de derde dag in juni, maar de Belgen vieren Vaderdag de week daarvoor. De Duitsers vieren het tegelijk met Hemelvaart, in Spanje valt Vaderdag op 19 maart, in Luxemburg viert men Vaderdag op de eerste zondag van oktober, Canadezen vieren Vaderdag op  de derde zondag van juni en Zweden in november.

Religie aan de wieg van Vaderdag?
Het kan echter weleens zo zijn dat religie aan de wieg van Vaderdag heeft gestaan. Zo is 19 maart, de dag waarop Vaderdag in Spanje valt, de sterfdag van Sint-Jozef (vader van Jezus). Sint-Jozef werd gezien als ideale vaderfiguur. Daarom viel Vaderdag eeuwen geleden in meer Europese streken op 19 maart.

Oorsprong Vaderdag in Amerika
De oorsprong van Vaderdag zoals we die sinds 1909 a 1910 kennen, is niet veel anders dan die van Moederdag. Het idee was afkomstig van Sonora Smart Dodd. Deze Amerikaanse hoorde in de kerk een preek over Moederdag en kwam zo op het idee om haar vader op eenzelfde wijze te eren. Haar vader, een veteraan die zijn vrouw bij de geboorte van het zesde kind verloor, voedde de zes kinderen in zijn eentje op. Sonora vond dat zo onbaatzuchtig van haar vader dat ze vond dat hij en alle andere mannen die een vaderfiguur vervulden een speciale dag verdienden; Vaderdag. In 1916 en 1924 probeerden toenmalige Amerikaanse presidenten Vaderdag als officiële feestdag te erkennen. Dit lukte echter niet. In 1966 werd de derde zondag in juni door een presidentiële verklaring van Lyndon Johnson erkend als Vaderdag. Nixon bevestigde dit initiatief in 1972.

Fleurop en Vaderdag
Bij Fleurop vind je voldoende presentjes voor Vaderdag. Kies voor de papa die van zoetigheid houdt voor een boeket bloemen met daarbij chique Fleurop bonbons. Houdt papa van een wijntje? Dan is een wijn taart, wijn boeket of wijn arrangement een leuk Vaderdag cadeau. De Fleurop bloemist verwerkt in die typen bloemwerk speciale Fleurop wijn. U kiest: rosé, wit of rood of cava (dat is wijn met bubbels).

Waarom Fleurop

Daarom Fleurop

Laden even geduld aub ...
Laden even geduld aub ...
Fleurop.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Sluiten