Thuiswinkel Waarborg
Vragen? Bel de klantenservice
0900 15 01 (geen extra kosten)
ma. t/m vr. 8.30 - 17 u & za. tot 12.30 u
Uw winkelwagen is leeg

Betekenis van rozen

Roos: koningin onder de bloemen
Dat de roos de koningin onder de bloemen is, is een veel gehoorde uitspraak. Met het geven van rozen zitten we altijd goed. Denken we… want aan rozen kleeft een hoop symboliek. Daarover wat informatie op een rij op deze Fleurop webpagina.

Mythen en legenden
Al eeuwen staat de roos symbool voor liefde en romance. Hoe komt dat toch?
Er gaat een verhaal dat zegt dat de roos is gemaakt door de Griekse godin van de bloemenwereld, genaamd Chloris. De legende vertelt is dat Chloris een overleden nimf vindt. Ze vraagt verschillende gunsten aan diverse goden, waardoor de eerste roos geboren wordt. De Griekse god Eros geeft de prachtige roos aan de god van de stilte, Harpocrates. Op dat moment ontstaat de term ‘sub rosa’. Dit staat voor ‘geheim(houding)’. Dit is de reden dat Romeinen rozen aan deuren van ruimten waarin een besloten vergadering plaatsvond.
Een mythe uit Romeinse overlevering is dat Cupido nectar knoeide. Daaruit ontstonden de eerste rozen. Dit zou het verband tussen liefde en de bloem roos verklaren. Een ander verhaal doet dat echter ook: de mooie Rodanthe wordt voortdurend achterna gezeten door bewonderaars. Godin van de jacht, Diana, kan dat niet aanzien en tovert Rodanthe in een bloem om. Haar bewonderaars worden de doornen aan de roos.
En zo zijn er nog vele verhalen over het ontstaan van de roos. Allemaal even prachtig en velen ervan hebben te maken met de liefde. Geweldig toch? Alle reden voor geliefden om elkaar met rozen te blijven verblijden!

De roos is eeuwen oud
Hoe de roos ook ontstaan mag zijn; de bloem is al eeuwen oud. Er zijn fossielen gevonden van wilde rozen die 35 miljoen jaar oud zijn! In Azië, mogelijk in China begon men met de cultivatie van rozen. Dat is al zo’n 5.000 jaar geleden. Vanuit Azië verspreidde de roos zich over de hele wereld. Zo schijnt de Egyptische Cleopatra rozenblaadjes op de vloer van haar paleis hebben gestrooid. Verder werd de roos als medicijn gezien, gebruikt als basis voor parfum en zelfs als confetti.
Het was China waar het eind van de achttiende eeuw gecultiveerde rozen vandaan kwamen. Deze soorten rozen bloeiden langer dan Europese varianten. Ook introduceerde men nieuwe kleuren. Zo kwam een felrood exemplaar uit Azië en bestaan hardgele rozen doordat Joseph Permet-Ducher zich 20 jaar lang bezighield met het cultiveren van rozen.

Rozen zijn symbolisch
Rozen geven is symbolisch. Met de kleur, het aantal, in de knop of ontloken… met de roos druk je een gevoel, een emotie uit.. Niet alle lezingen hierover zijn hetzelfde, maar duidelijk mag zijn dat de roos met zijn vele hartvormige blaadjes vooral symbool voor de liefde is. Fleurop maakt je graag deelgenoot van een aantal bekende betekenissen van rozen:

 • Met één rode roos verklaar je iemand de liefde
 • Geef je één roos in een andere kleur dan bedank je iemand
 • Geef je rozen zonder doornen dan geef je aan dat het voor jou liefde op het eerste gezicht was.
 • Geef je een roos in de knop, dan zie je jullie liefde als puur en liefdevol of wil je dat jullie liefde nog geheim blijft.
 • Een rode roos geven die bijna in z’n volle bloei is, dan is jullie liefde volwassen.

Aantal rozen is belangrijk
Het aantal rozen dat je geeft is ook belangrijk. Van enkele aantallen verklappen we hier de betekenis:

 • 1 roos: ik hou (nog steeds) van je
 • 2 rozen: hiermee kun je een huwelijksaanzoek doen, want dit aantal staat voor wederzijdse liefde
 • 3 rozen: dit aantal staat voor jou, je partner en jullie relatie
 • 7 rozen: ik ben gek op jou
 • 12 rozen: ik bedank je
 • 15 rozen: ik bied je mijn excuus aan
 • 24 rozen: ik denk ieder moment van de dag aan jou
 • 25 rozen: ik feliciteer je
 • 50 rozen: mijn liefde voor jou is onvoorwaardelijk
 • 99 rozen: ik houd voor altijd van jou

Verzorging van rozen

 • Voor alle bloemen geldt: gebruik een schone vaas. Dus gebruik ook voor je rozen een schoongemaakte vaas.
 • Snijd de rozen aan voordat je ze in die vaas zet. Er is discussie over of rozen schuin aangesneden moeten worden of recht. Meestal wordt schuin aansnijden met een scherp mes aangeraden. Aansnijden met een scherpe snoeischaar kan ook, al bestaat dan meer kans dat je de haarvaatjes in de steel van de roos dicht knijpt. Daardoor kan de roos minder goed water opnemen.
 • Speciale rozenvoeding zal de rozen altijd goed doen. Je kunt ernaar vragen bij je Fleurop bloemist.
foto
Vanaf € 29,95
Laden even geduld aub ...
Laden even geduld aub ...
Fleurop.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Sluiten