Thuiswinkel Waarborg
Vragen? Bel de klantenservice
0900 15 01 (geen extra kosten)
ma. t/m vr. 8.30 - 17 u & za. tot 12.30 u
Uw winkelwagen is leeg

Zonnebloem

Zonnebloem ook wel helianthus

De Zonnebloem, ook wel bij de wetenschappelijke naam helianthus genoemd (helios = zon en anthos = bloem), komt uit Centraal en Zuid-Amerika. Toen de middeleeuwen op hun eind liepen kwam de zonnebloem met Spaanse veroveraars naar Europa.

Betekenissen Zonnebloem

Vaak is Zonnebloem een symbool voor zon en liefde. De betekenissen van de zonnebloem hebben dan ook allemaal een link met ‘warme gevoelens’, namelijk: betrokkenheid, geluk, toewijding of adoreren, bewondering en een lang leven. Een mooi bloemencadeau dus, die zonnebloem!

Symbool voor de zomer

De Zonnebloem is een zomerbloem die voor veel mensen symbool staat voor de zomer. Niet zo gek: niets zo fijn als een grote vaas met langstelige Zonnebloemen erin op tafel zetten; dan schijnt het zonnetje meteen in huis!

Slimme zomerbloem

De Zonnebloem is eigenlijk ook nog eens een ongelooflijk slimme bloem. De bloem weet namelijk precies waar de zon is; naar die kant draait de bloem z´n ´gezicht´. Kijk nog maar eens goed als u in Frankrijk die prachtige gele zonnebloemvelden ziet; de meeste Zonnebloemen kijken dezelfde kant op!

Nuttige bloem

Toen de Zonnebloem net in Europa was, werd deze vooral als een nuttige bloem beschouwd. Ook nu kennen we allemaal wel de zonnebloempitten en de zonnebloemolie. Ook toen werden de zaden gegeten en de olie gebruikt bij het klaarmaken van eten.

Kunst en religie

Toch diende de bloem niet alleen nuttige doeleinden. Er waren namelijk Inca’s die de Zonnebloem vereerden. Van hun hand zijn veel religieuze afbeeldingen van de zonnebloem gevonden in oude tempels. Daarnaast werden er wel een schaal met zonnebloempitten bij een grafzerk gezet. Ook zag je wel priesters met afbeeldingen van de zonnebloem, vaak in goud.
Tijdens de kunstperiode die we wel het Impressionisme noemen, werd de Zonnebloem op een andere manier belangrijk. De bloem werd veel geschilderd en er werd volop over gedicht. Een veelzijdige bloem dus, die Zonnebloem!

Ode aan de Zonnebloem

Kim Triesscheijn schreef op verzoek van Mooi wat bloemen doen onderstaand gedichtje over de Zonnebloem. Een ode met een knipoog aan koningin van de zomerbloemen. Samen met een mooi boeket Zonnebloemen van uw lokale Fleurop bloemist is het een origineel cadeau voor uw geliefde.
Je staat symbool voor mijn zon, sinds het tussen ons begon.
Draai met mij mee, richting uithoeken over zee.
Wij twee, wat we ook doen; ik heb altijd zin om je te zoen.
Vandaar dat ik je noem: Zoenebloem.

Verzorging van Zonnebloemen

Schuin afsnijden. Niet teveel water om te voorkomen dat stelen snotterig worden en water vervuilen.

Laden even geduld aub ...
Laden even geduld aub ...
Fleurop.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Sluiten