Thuiswinkel Waarborg
Vragen? Bel de klantenservice
0900 15 01 (geen extra kosten)
ma. t/m vr. 8.30 - 17 u & za. tot 12.30 u
Uw winkelwagen is leeg

Chrysant

Je vindt de chrysant geweldig of je vindt het een saaie bloem. Dat lijkt voor veel mensen te gelden. Maar misschien komt dat wel doordat we niet zo goed weten dat de chrysant een veelzijdige bloem is die zich heel goed in boeketten laat verwerken.
De chrysant is er namelijk in veel soorten. Van een sprieterige bol tot een pluisvariant, een klein- en grootbloemige chrysant, de santini met zijn speciale bloeiwijze en de klassieke troschrysant. Daarnaast is de chrysant een bloem die er in ontzettend veel kleurschakeringen is. Een groot pluspunt van deze kameleon is dat 'ie het hele jaar door verkrijgbaar is! In de lente en zomer in vrolijk geel, roze, lila en limegroen, in de herfst in warmrode en herfstbruine tinten en in de winter in sierlijk wit en genoeglijk dieproze. De grootte van de bloem van een chrysant varieert van één tot 14 cm. Er zitten buisvormige bloemetjes in het hart. Dit wordt omkranst door platte schutblaadjes.

Geschiedenis chrysant

Welke geschiedenis heeft de chrysant? De naam is afkomstig van de Griekse woorden 'chrys (goudkleurig) en anthemon (bloem). De chrysant hoort bij het geslacht chrysanthemum en wordt ook wel ganzenbloem genoemd.
Al eeuwen geleden werd de chrysant geteeld in China. Chrysant staat daar voor geluk werd vroeger zó bijzonder gevonden dat alleen de edelen chrysanten in hun tuin mochten hebben. Op oud Chinees porselein vind je prachtige schilderingen waarin de chrysant is verwerkt.
In Japan gaan ze nog een stapje verder. De chrysant is daar een symbool voor de zon dat door een keizer tot nationaal symbool werd benoemd. Met zestien stralen erbij wordt de chrysant in Japan bovendien gezien als symbool voor goddelijke autoriteit. Ook is er een nationale feestdag ter ere van de chrysant. Dit noemen de Japanners het Festival van geluk. En wist je dat Japanners geloven dat een bloemblad van een chrysant onderin een wijnglas een gezond en gelukkig leven brengt?

Betekenis chrysant


Er zijn diverse betekenissen die je aan de chrysant kunt toekennen. Zo staan chrysanten volgens de overlevering voor nobelheid, trouw, eerlijkheid en vriendschap. Een gele chrysant staat voor voorzichtige liefde en een witte chrysant staat voor waarheid. De witte chrysant wordt, vooral in Frankrijk en Duitsland, gebruikt bij Allerheiligen. Dit valt in november en dat is dan ook de maand waarbij de chrysant hoort, dus:

  • Iemand jarig in november? Dan geef je symbolisch chrysanten.
  • 13 jaar getrouwd? Daar horen chrysanten bij.

Eetbare chrysant


Leuk feitje: wist je dat het blad van chrysantensoort coronarium in Japan vaak verwerkt wordt in salade en in soep? Daarnaast schijnt deze variant van de chrysant lekker te zijn als je 'm roerbakt met kruiden, rode pepers en knoflook. Bloemen van chrysanten worden ook wel gekookt tot een thee die zoet smaakt. Deze thee zou koorts verhelpen, meewerken aan herstel na griep. Let op: niet zomaar thuis van je boeket chrysanten snoepen; Nederlandse chrysanten zijn niet geschikt voor consumptie.

Hoe verzorg je een boeket chrysanten?

De verzorging van een boeket chrysanten is niet heel veel anders dan de verzorging van andere bloemen:

  • Laat je boeket chrysanten na aankoop even in een vaas met water staan. Dan kunnen ze zich volzuigen met water
  • Zet ondertussen een schone vaas klaar.
  • Vul de vaas met schoon water en doe er snijbloemenvoedsel in. Roer goed door tot het voedsel is opgelost.
  • Snijd de stelen schuin af met een scherp mes, of als je dat niet voorhanden hebt een scherpe tuinschaar, en verwijder blad dat aan de onderkant van de steel zit. Blad dat in het water gaat hangen, gaat namelijk rotten en dat is niet goed voor de chrysanten.
  • Zet je boeket chrysanten op een plek die niet te warm is (door zon of radiator) en niet bij fruit of op de tocht; daarvan kunnen bloemen niet goed tegen.
  • Om langer van je boeket chrysanten te genieten, raden we je aan om eens per vijf dagen het vaaswater te verschonen en een stukje van de stelen te snijden.
Laden even geduld aub ...
Laden even geduld aub ...
Fleurop.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Sluiten